Skip to main content

Als je nog maar zes weken aan het studeren bent, dan weet je nog niet precies of je studie echt iets voor je is. Daarom bezochten zo’n dertig MBO-studenten Civiele Techniek en Bouwkunde van het Horizon College op dinsdag 16 oktober bouwlocatie Westerdel. Een snuffelstage bij de gemeente Langedijk betekende letterlijk ‘met de voeten in de klei’.

De eerstejaars studenten kregen in de bouwkeet uitleg over het ontstaan van Westerdel. Hoe gaat het bouwproces in z’n werk? En welke stappen worden doorlopen van de schets tot het gereedmaken van het bestek? Ook was er een rondleiding over het bouwterrein en lieten medewerkers zien hoe de uitvoering van het bestek in z’n werk gaat.

Verschillende bedrijven zijn nu aan het werk op Westerdel. Er wordt grondwerk gedaan, dat wil zeggen dat de structuren voor de eilanden en de waterpartijen worden aangebracht. Een ander bedrijf is bezig met het bouwrijp maken van een deel van Westerdel, met andere woorden: er worden kabels, leidingen, riolering en de bouwstraten aangelegd. “Dat is nog een lastige klus”, vertelt directievoerder Symen van der Veen. “Al die partijen moeten naast elkaar en met elkaar samenwerken. Omdat er in het hele plan stadsverwarming komt, zijn er extra leidingen onder de grond nodig.” De MBO-studenten waren onder de indruk van die werkzaamheden. “Ze zaten aandachtig te luisteren en reageerden zo van: ‘wow, daar gebeurt nogal wat’.”

Dat de studenten de snuffelstage geslaagd vonden, bleek een paar dagen later toen de toezichthouder taart ontving van het Horizon College. “Het is een uniek project”, vindt Wytse Sikkema, toezichthouder op Westerdel. “Het werk kent vele facetten. Een rondleiding met studenten is zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben een groot voorstander van leren in de praktijk. In de toekomst hebben we nog veel mensen in de techniek en bouw nodig.”

Op bouwlocatie Westerdel wordt hard gewerkt om het eerste deel, de Centrale Buurt, bouwrijp te maken. Als alles volgens planning verloopt gaat daar vanaf februari de eerste paal de grond in.

×

Heeft u interesse in een woning? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen