Skip to main content

Westerdel krijgt duurzaam warmtenet

By 15 januari 2013december 9th, 2015Nieuws

Gemeente Langedijk en HVC hebben op 11 januari 2013 een overeenkomst gesloten voor de aansluiting van de nieuwe woonwijk Westerdel op een duurzaam warmtenet. Wethouder Jan Piet Beers: “Ik ben verheugd dat we op deze manier invulling kunnen geven aan de doelstellingen van ons klimaatbeleid. Met de aansluiting op het warmtenet besparen we volop energie en kunnen we de uitstoot van CO2 tot wel 60% verminderen.”

HVC en de gemeente Langedijk hebben afgesproken dat HVC een collectief warmtenet aanlegt, zodat de nieuwe wijk Westerdel, gelegen aan de rand van Zuid-Scharwoude, kan worden voorzien van duurzame warmte. De wijk wordt aangesloten op de al bestaande gasgestookte warmtekrachtkoppelingscentrale (WKK), die ook de wijk Mayersloot-West van duurzame warmte voorziet.

 

Betrouwbaar

De WKK fungeert als het ware als één grote CV-ketel. De warmte die hiermee opgewekt wordt is veel schoner en groener dan de warmte die via individuele CV-installaties wordt gegenereerd. Naast de milieuwinst heeft collectieve warmte ook volop voordelen voor de bewoners. Doordat alle woningen worden aangesloten op het centrale warmtenet, hoeven zij geen eigen CV-ketel aan te schaffen. Wethouder Beers: “Deze vorm van stadsverwarming is betrouwbaar, gemakkelijk, veilig, duurzaam en niet duur. Het levert daarnaast ruimtewinst op in huis, geeft geen geluidsoverlast en de installatie vergt weinig onderhoud. Via de huisinstallatie is de warmte bovendien uitstekend in te stellen en te regelen, net als bij een gewone CV-ketel. Kortom, collectieve warmte levert heel wat voordelen.”

 

Nog meer milieuwinst

Op de lange termijn is het de wens het warmtenet aan te sluiten op een groot warmtenet, dat is gekoppeld aan de afvalenergiecentrale van HVC in Alkmaar. Dit warmtenet wordt de komende jaren aangelegd. Het gaat hierbij om restwarmte die vrijkomt bij de verbranding van huishoudelijk restafval dat niet meer hergebruikt kan worden en dat op deze manier nuttig kan worden toegepast. Door aansluiting op de afvalcentrale zou de CO2-uitstoot nog eens15% extra verminderd kunnen worden

 

HVC

De gemeente Langedijk is, samen met zo’n 60 andere overheden, eigenaar van HVC. Gezamenlijk werken zij in HVC aan hun doelstellingen op het gebied van klimaat, energie, afval en grondstoffen. HVC heeft geen winstoogmerk.

 

 

 

×

Heeft u interesse in een woning? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen